Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
12 tips om te zorgen dat je de supermarkt mét geld verlaat

12 tips om te zorgen dat je de supermarkt mét geld verlaat

MAGAZINE / Bespaartips
Geplaatst door Vince op 12 september 2014

Goedkoper boodschappen doen

Het gaat al enige tijd economisch niet zo goed in ons land. Meer dan ooit hebben we de behoefte om zo voordelig mogelijk inkopen te doen. De dagelijkse boodschappen zijn een belangrijke post waarop bespaard kan worden. De bedragen zijn misschien niet groot maar omdat deze uitgaven steeds terug komen tellen ze wel op tot een flinke som. Met een paar kleine aanpassingen in je boodschappengedrag kun je al snel veel geld uitsparen.

Hoe doe je goedkoop boodschappen?

Maandelijkse kosten boodschappenMet de volgende tips zul je voortaan zeker goedkoper uit zijn:

1. Ga niet naar de winkel als je trek hebt
Je bent dan geneigd meer te kopen dan nodig en ook kun je minder goed weerstand bieden aan iets lekkers bij de kassa of bij de broodafdeling. Die lekkere hapjes zijn verhoudingsgewijs meestal erg duur. Eet dus eerst een banaan of een appel voordat je de deur uitgaat.

2. Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan
Als je een goede aanbieding tegenkomt van een product dat je altijd gebruikt mag je dat natuurlijk meenemen maar verder laat je je niet verleiden tot extra aankopen. Bedenk vooraf wat je wilt eten, welke artikelen je nodig hebt voor het huishouden en welke extraatjes je in huis wilt halen.

3. Koop van de onderste plank
Kijk altijd naar de onderste plank van het schap. Daar staan de goedkoopste varianten van het product dat je nodig hebt. Koop producten van het huismerk of merkloze producten, maar kijk wel eerst naar de samenstelling van het product. Is het wel hetzelfde? Anders kan goedkoop duurkoop worden. Zo is er bijvoorbeeld kaas die heel goedkoop is, maar betreft het smeltkaas of is er water aan de kaas toegevoegd.

4. Ga niet elke dag boodschappen doen
Als je twee keer per week boodschappen gaat doen en je houdt je aan je lijstje, dan geef je minder uit.

5. Let op de prijzen en kijk kritisch naar de aanbiedingen
Het klinkt voor de hand liggend, maar je moet echt op de prijzen letten. Niet alles bij een goedkope supermarkt is namelijk goedkoop. Andersom is lang niet alles bij een als duur bekend staande supermarkt duur. Ook aanbiedingen zijn niet altijd voordelig. Ga er alleen op in als het basisproducten betreft die je altijd nodig hebt. Het is dan slim om direct een paar extra verpakkingen voor in de voorraadkast kopen, om zo te besparen op toekomstige uitgaven.

6. Eet minder vlees
Minder vlees eten is niet alleen voordeliger maar ook gezonder. Zwicht ook niet voor de kilo-knallers. Koop liever een paar kleine biologische worstjes en houd je gezondheid goed én je geweten zuiver. Pas op met vleesvervangers: ze zijn vaak net zo duur als vlees. Met eieren, kaas, peulvruchten en (wat) noten kom je ook aan je eiwitten op de vleesloze dagen. Vooral eieren zijn niet duur en heel gezond. Voor de dagen dat je wel vlees eet kun je een klein stukje kopen of bijvoorbeeld een tartaartje of hamburger. Bakken met veel uien en champignons en roerbakgroenten en je hebt er - met bijvoorbeeld wat zilvervliesrijst - een hele maaltijd aan.

7. Koop geen voorbewerkte toetjes
Puddingen en apart verpakte toetjes zijn duur en ongezond. Als je toch per se een toetje wilt, koop dan bijvoorbeeld een pak yoghurt. Dat is goedkoper en bovendien in de meeste gevallen gezonder.

8. Lees tips
Loesje over koopkrachtOp de website van de Consumentenbond kun je vaak tests vinden van producten en artikelen die je in het huishouden en in de keuken gebruikt. Daar zit ook altijd de beoordeling 'voordeligste keus' bij, wat betekent dat het product goed is, maar ook goedkoop. Voor wasmiddelen en dergelijke is deze informatie nuttig. Ook bij het Nibud kun je regelmatig handige tips vinden om te besparen, ook op het gebied van de dagelijkse boodschappen.

9. Koop niet meer dan je nodig hebt
In Nederland gooien we heel veel voedsel weg. Gewoon omdat we meer kopen dan we nodig hebben. Van houdbare producten kun je gerust grote, voordelige verpakkingen in huis halen. Maar alles wat bederfelijk is moet je zuinig inkopen.

10. Hele goedkope producten waar je veel aan hebt
Enkele booschappen die goedkoop zijn en waar je veel aan hebt zijn: aardappelen (ongeschild uiteraard), tomatenpuree, bijna alle seizoensgroenten, blik tomatensoep, pasta, rijst, limonadesiroop (in plaats van gekleurd water in een pak), huismerk waterijsjes en merkloos wc papier.

11. Koop geen marketing lucht in een pakje
Een pakje 'wereldgerecht' waar je zelf nog alles aan moet toevoegen kun je beter laten staan. Voor een fractie van het geld koop je zelf de kruiden en specerijen. Op internet vind je welke je kruiden je nodig hebt. Ook heb je geen dure wasmiddelen voor iedere kleur nodig. Al helemaal niet als ze in kleine, dure flesjes zitten. Eén wasmiddel voor de bonte was en één voor de witte is genoeg.

12. Koop geen artikelen omdat er een spaarzegel op zit
Spaarzegels zijn zelden de moeite waard en leiden alleen maar tot extra aankopen. Wel is het de moeite waard om producten te kopen waarvan je de aankoopprijs terug kunt krijgen. Belangrijk: vraag de bon bij de kassa, bewaar de verpakking of streepjescode als dat moet en vraag je geld meteen dezelfde dag terug. Deze acties zijn erop ingesteld dat maar liefst 2/3 van de klanten vergeet gebruik te maken van de geldterug-mogelijkheid.

Boodschappen meme

Niet té fanatiek

Met bovenstaande tips zul je met een gemiddeld gezin zeker enkele tientallen euro's per week goedkoper uit zijn. Tot slot: wees niet té fanatiek en gun jezelf gerust af en toe een extraatje. Als je verder altijd prijsbewust boodschappen doet zul je er des te meer van genieten!

Ook deze artikelen mag je niet missen

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld
Bespaartips

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld

Niet iedereen is gezegend met een perfect gezichtsvermogen en is daardoor afhankelijk van een bril of van lenzen. Om goed te functioneren in de maatschappij zijn we extreem afhankelijk van visuele prikkels. Als we niet goed kunnen zien ...

Geplaatst door Vince op 26 september 2014
Lees dit artikel
Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!
Bespaartips

Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!

Een mobiel abonnement kan soms best prijzig zijn. Niet alleen mobiele abonnementen worden duurder, ook de prijzen van smartphones stijgen. Door goed op te letten kun gelukkig flink besparen op de kosten van een mobiel abonnement ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)
Bespaartips

10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)

Een huisdier is heel gezellig. In veel huishoudens zijn dan ook één of meerdere huisdieren te vinden. Hier zit echter wel een prijskaartje aan. In sommige gevallen kunnen de kosten zelfs behoorlijk hoog oplopen. Helemaal in tijden van crisis zit niemand daarop te wachten ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand
Bespaartips

Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand

In je woning verbruik je waarschijnlijk erg veel energie. Huizen worden behaaglijk verwarmd, goed verlicht en zijn bovendien voorzien van allerlei elektrische apparaten die het leven gemakkelijker een aangenamer maken ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel