Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Heerlijke wijnen goedkoop in huis halen: de 10 beste tips op een rijtje

Heerlijke wijnen goedkoop in huis halen: de 10 beste tips op een rijtje

MAGAZINE / Slimmer shoppen
Geplaatst door Vince op 24 september 2014

Tips om goedkoop wijn te kopen

Je hoeft geen wijnexpert te zijn om goede wijnen aan een goede prijs te kopen. Een beperkt aantal simpele tips kan je al een heel eind op weg helpen naar de juiste aankoop, die kwaliteit koppelt aan betaalbaarheid. Hieronder vind je tien van die tips, voor bij je thuis of in het restaurant.

1. Bestel nooit per glas

Wijn glasWanneer je eens lekker gaat tafelen met een bevriend koppel, vrienden of familie kan het verleidelijk lijken je wijn per glas te bestellen in plaats van meteen de duurdere fles te kopen. Toch zitten er al snel vier tot vijf glazen in een fles. Een fles van een dertigtal euro is dus snel goedkoper dan de zeven tot tien euro die je per glas zult betalen.

2. Probeer de huiswijn

Restaurants zijn trots op hun eigen stijl. Bij die stijl hoort een eigen huiswijn. Aangezien deze wijnen in aankoop goedkoper zijn voor de restaurateur, zullen zij ook goedkoper zijn voor jou. Bovendien wil de restaurateur natuurlijk dat de huiswijn de kwaliteit van zijn zaak onderstreept. Hij zal er dus niet snel op besparen, in tegendeel. En natuurlijk is het ook gewoon fijn om een nieuwe ontdekking te doen: het is een verrijking van je restaurantervaring. Wees daarom nooit bang om je te laten verrassen. De huiswijn zal immers snel tien tot vijftien euro goedkoper zijn dan de andere wijnen op de kaart.

3. Maak gebruik van promoties en uitverkopen

Zoals de meeste warenhuizen, ondernemen ook drankcentra en wijnhuizen regelmatig interessante promo-acties. Soms is dat omdat de inventaris opgeruimd moet worden; soms is het omdat er een belangrijke feestdag aankomt. Winkels willen dan natuurlijk vooral dat je bij hen jouw feestinkopen doet. Ook deze promo's en uitverkopen zijn ideale gelegenheden voor een verrassing. Dat kan een wijn zijn die om de een of andere reden minder populair is. Of misschien is die nieuwste, nog onbekende wijn wel dé ontdekking van het seizoen. Hou dus steeds een oog op de aanbiedingen van de winkeliers in je buurt en waag je kans.

4. Vergelijk de prijzen

Wijn vergelijkenWanneer je twijfelt, dan is de beste manier om geld te besparen altijd om even de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een bepaalde wijn veel goedkoper is in de supermarkt dan bij de specialist - net zo goed, overigens, als ook het omgekeerde kan gebeuren. Alles heeft te maken met de aankoopprijzen die de handelaar zelf weet te onderhandelen en met de aanbiedingen of andere acties die hij aanbiedt. Een simpele online zoektocht (al dan niet via een handige app) zal je hier al snel een indicatie geven. Zo krijg je immers een overzicht van de verschillende winkels die je lievelingswijn aanbieden; en van hoeveel zij ervoor rekenen.

5. Koop per kist en niet per fles

Heb je een welbepaalde lievelingswijn? Eentje waarvan je telkens weer een flesje of twee meebrengt wanneer je daar de kans toe ziet? Misschien is het dan een goed plan die wijn per kist aan te kopen, eerder dan per fles. Het zal (in de meeste gevallen) immers goedkoper zijn om je wijn in grotere hoeveelheden te kopen. Die redenering geldt overigens dubbel wanneer je lievelingswijn toevallig ook aangeboden wordt in de plaatselijke supermarkt - want dan doe je pas echt een gouden zaak. Dus ben je zeker van je wijn? Koop hem dan per kist in plaats van per fles.

Wijn meme

6. Probeer eens een goedkoper merk

Elke wijnspecialist zal (al dan niet schoorvoetend) toegeven dat je vanaf vijf euro prima wijnen vindt, altijd en overal. Wanneer het dus op wijn aankomt, betekent duurder zeker niet altijd beter. Prijsbepaling heeft immers veel te maken met het prestige van een bepaald merk. Maar elk merk kan wel eens een slechte oogst hebben en onbekendheid is geen kwaliteitsoordeel. Zo'n onbekende wijn kan immers best geslaagd zijn. Een goede Riesling van zeven euro kan net zo goed of zelfs nog beter kan smaken dan een gelijksoortige, dure topwijn. Sterker nog: een groot aantal wetenschappelijke experimenten bewees al dat de meeste occasionele drinkers geen verschil proeven tussen dure en goedkope wijnen. Je mag dus niet zomaar veronderstellen dat een fles van vijf euro verschrikkelijk smaakt en een fles van vijftig euro fantastisch.

7. Vermijd geïmporteerde wijnen

Wanneer je goedkope en degelijke wijn zoekt, is het verstandig om in de eigen regio te zoeken. Importeren kost namelijk geld. Uitvoerder en invoerder betalen extra taksen en veel transportkosten. Al deze kosten heeft de regionale wijnbouwer niet. Bovendien betaal je vaak al enkele euro's meer omdat een wijn van een bepaalde, gekende, buitenlandse regio komt. Je betaalt zo dus eigenlijk voor een soort van prestige eerder dan voor de smaak van de wijn. Wat dat betreft, is het overigens sowieso een goede tip om je wat meer te verdiepen in de herkomst van je wijnen. Sommige landen - zoals bijvoorbeeld Spanje, Australië en Chili - staan bekend om hun uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Dus als je dan toch graag een geïmporteerde wijn drinkt, overweeg dan eerst dit soort landen.

8. Vermijd populaire wijnen / koop je wijn bij nieuwe, opkomende wijnhuizen

Wanneer een wijn populair wordt, zal zijn prijs stijgen. Winkeliers en restaurateurs weten doorgaans namelijk erg goed wat hun publiek fijn vindt en hoeveel ze ervoor willen betalen. Populaire wijnen - zoals de chardonnays, merlots en shirazes van deze wereld - worden daarom vaak te duur in de markt gezet. Dat geldt zeker in vergelijking met minder bekende types als riesling, muscato of chianti. Daarom is het altijd een goed idee om die wijnhuizen op te zoeken die nog (relatief) onbekend zijn. Vraag je bijvoorbeeld eens af welke nieuwe wijnen je lievelingscafé tegenwoordig aanbiedt. De kans bestaat dat die gepromoot worden met (aanzienlijke) afprijzingen. Bovendien past het perfect in de avontuurlijke geest van de wijnliefhebber om zo een spannende ontdekkingstocht aan te gaan, op zoek naar je nieuwste lievelingswijn.

9. Ga eens naar een wijnproeverij

WijnenEen wijnhuis bezoeken is altijd leuk. Niet alleen is het aardig als (romantisch) uitstapje; maar bovenal geniet je vaak extra kortingen wanneer je je wijn rechtstreeks bij de producent koopt. Soortgelijk kan het ook gebeuren dat drankcentra of supermarkten een (mini-)proeverij organiseren. Zij doen dat om een bepaalde wijn in de kijker te zetten: omdat zij zo nieuwe klanten willen winnen, of omdat ze regionale wijnbouwers willen ondersteunen en promoten. Wijnproeverijen zijn dan niet alleen een handige manier om te achterhalen wat je lekker vindt en wat niet; ze kunnen ook leiden tot unieke ontdekkingen met even unieke afprijzingen.

10. Ruil de fles voor de doos

Geloof het of niet, maar de 'wijndoos' heeft zichzelf de laatste jaren enorm verbeterd. Niet alleen kwam er meer variatie op de markt, ook de kwaliteit van dat aanbod ging vooruit. Een van de grote voordelen die de doos heeft ten aanzien van de fles, is natuurlijk het feit dat de wijn in deze container te allen tijde afgesloten blijft. Zo komt hij amper in contact met de lucht, die de smaakkwaliteiten van een wijn zeer snel aantast. Daarom is de wijndoos veel beter houdbaar dan de wijnfles. Het is best mogelijk om vier tot zes weken lang van een doos wijn te genieten, zonder smaakverlies. Zo heb je veel minder kans om goede wijn te verspillen en kan je tegelijk een grotere hoeveelheid kopen voor een kleinere prijs. Een doos bevat namelijk de inhoud van drie tot vier flessen.

In tegenstelling tot wat doorgaans aangenomen wordt, verbetert deze container zo dus wezenlijk de kwaliteit van de wijn. Bovendien is deze manier van wijn 'verpakken' sowieso stukken goedkoper dan het bottelen van wijn, dat een veel duurder productieproces doorloopt. Een bijkomend pluspunt is het vervolgens dat de doos ook nog eens beter is voor het milieu. Daar waar het vaak erg moeilijk is om het groene glas van de wijnfles te recycleren; laat de wijndoos zich immers probleemloos hergebruiken. Wanneer je al deze elementen optelt, is het dus ergens wel logisch dat de wijndoos een excellente prijs/kwaliteitsverhouding oplevert.

Ook deze artikelen mag je niet missen

Een kleine op komst? Dan kun je deze tips om te besparen goed gebruiken!
Slimmer shoppen

Een kleine op komst? Dan kun je deze tips om te besparen goed gebruiken!

Een klein wonder is in de maak, of wellicht pas geboren. Hoe dan ook: bij een nieuw leven hoort een nieuwe kamer, een nieuwe leefwijze en een nieuwe inrichting. De babyuitzet! De babyuitzet kopen is ontzettend leuk, maar vraagt veelal ook om een graai in de portemonnee ...

Geplaatst door Vince op 26 september 2014
Lees dit artikel
Tips & tricks voor het geven van een uniek én voordelig cadeau
Slimmer shoppen

Tips & tricks voor het geven van een uniek én voordelig cadeau

Graag verras je je dierbaren met een bijzonder cadeau. Natuurlijk weet je dat het niet zozeer om de waarde gaat, maar om het gebaar. Of de moeite, die je hebt gedaan om dat ene speciale cadeau te vinden ...

Geplaatst door Vince op 16 september 2014
Lees dit artikel
Er mooi uitzien voor weinig geld? Het kan, zónder dure beautyproducten!
Slimmer shoppen

Er mooi uitzien voor weinig geld? Het kan, zónder dure beautyproducten!

Er gezond en verzorgd uitzien, wie wil dat nu niet? Het ideaal is natuurlijk om er puur natuur geweldig uit te zien. Maar de meesten onder ons kunnen wel een helpend handje gebruiken door het gebruik van verzorgingsproducten ...

Geplaatst door Vince op 15 september 2014
Lees dit artikel
Gebruik deze tips en betaal niet langer te veel voor elektronica!
Slimmer shoppen

Gebruik deze tips en betaal niet langer te veel voor elektronica!

Plotseling begeeft je tv het, of een ander elektronisch apparaat. Dan wil je natuurlijk een nieuwe kopen, maar dat gaat geld kosten. Gelukkig kun je voorkomen dat je te veel betaalt. Even goed nadenken kan je veel geld schelen ...

Geplaatst door Vince op 15 september 2014
Lees dit artikel
De 10 gouden regels om voordelig online mode te shoppen
Slimmer shoppen

De 10 gouden regels om voordelig online mode te shoppen

Je kent vast wel zo iemand: een leuke vrouw, die zich altijd stijlvol weet te kleden voor weinig geld. Wanneer je haar vraagt waar zij haar spullen koopt, zal ze waarschijnlijk antwoorden dat ze online weer een buitenkansje heeft gevonden ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel