Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Goedkoop autorijden? Met deze tips bespaar je honderden euro's per jaar!

Goedkoop autorijden? Met deze tips bespaar je honderden euro's per jaar!

MAGAZINE / Voordelig reizen
Geplaatst door Vince op 14 september 2014

Goedkoop autorijden

Kosten autorijden Autorijden is de laatste decennia behoorlijk duurder geworden, waardoor het hebben van een auto tegenwoordig lang niet meer voor iedereen een vanzelfsprekendheid is. De brandstofprijzen stijgen voortdurend en de regering heeft een aantal belastingvoordelen afgeschaft. Zo is het sinds 2005 niet meer mogelijk voor particulieren om op grijs kenteken te rijden. Daarnaast is de minimale leeftijd van oldtimers opgeschroefd van 25 naar 40 jaar om in aanmerking te komen voor belastingvrij rijden. Het is begrijpelijk dat de regering maatregelen neemt om het milieu te sparen, maar veel mensen zijn afhankelijk van hun auto en het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven.

Met de stijgende brandstofprijzen en het wegvallen van een aantal belastingvoordelen moeten we dus op zoek naar andere creatieve manieren om autorijden zo goedkoop mogelijk te houden. Er zijn gelukkig veel manieren om zo goedkoop mogelijk te rijden en je hebt het zelf in de hand! Het begint natuurlijk met het uitkiezen van het juiste voertuig. Daarnaast bespaar je met je rijstijl, het onderhoud, navigatie en je eigen creativiteit tot wel honderden euro's per jaar! In dit artikel bespreken we de belangrijkste manieren om zo goedkoop mogelijk auto te rijden.

Het nieuwe rijden

De meeste aandacht om geld te besparen gaat tegenwoordig naar het nieuwe rijden, omdat je met het nieuwe rijden wel 10% kunt besparen op je brandstofverbruik. Het nieuwe rijden werd in 1999 geïntroduceerd als milieuvriendelijk initiatief om de CO2 uitstoot te beperken. Misschien herinner je je de spotjes op televisie nog wel met de Doeks uut Hasselt, gebaseerd op de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazard. Het nieuwe rijden is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van rijexamens. Het nieuwe rijden omvat voorbereiding van een rit, rijstijl en onderhoud. De belangrijkste regels voor het nieuwe rijden zijn:

Voorbereiding van een rit
Zorg dat je vooraf weet hoe je moet rijden en gebruik navigatie om te voorkomen dat je verdwaalt. Door verkeerd te rijden maak je meer kilometers dan nodig is en verbruik je onnodig veel brandstof. Daarnaast bespaar je brandstof door zo licht mogelijk te rijden en de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Dit kun je doen door geen onnodig gewicht en overbodige dakkoffers mee te nemen. Ten slotte kun je de luchtweerstand verminderen met de juiste bandenspanning en het rijden met dichte ramen.

Schakel vroeg en rijd gelijkmatig
Schakel met benzinemotoren tussen de 2000 en 2500 toeren en bij dieselmotoren tussen de 1800 en 2200 toeren naar een hogere versnelling. Rijd vervolgens zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling. Je rijdt bijvoorbeeld 50 kilometer per uur in de vierde versnelling en 80 kilometer per uur in de vijfde versnelling.

Afstand houden, anticiperen en uitrollen
Houd voldoende afstand ten opzichte van je voorganger zodat je voorkomt dat je onnodig hard moet remmen en rustig kunt anticiperen op het verkeer. Door voldoende afstand te houden is het makkelijker om met een gelijkmatige snelheid te rijden. Als je moet stoppen, laat dan de auto uitrollen in de laatst gebruikte versnelling. Tijdens het uitrollen in de versnelling verbruikt de auto zelfs helemaal geen brandstof!

Verspil geen energie
Apparaten in de auto zoals de airconditioning, de verwarming en de autoradio verbruiken brandstof. Door deze elektrische apparatuur niet onnodig te gebruiken, bespaar je dus brandstof en geld!

De complete lijst met regels en aanvullende informatie over het nieuwe rijden is hier te vinden.

Kies de auto die past bij jouw persoonlijke situatie

Het eerste moment waarop je invloed kunt uitoefenen op de kosten die je maakt met autorijden is natuurlijk het moment dat je een auto aanschaft. De aanschaf van een nieuwe auto raden we onder het mom van geld besparen ten zeerste af. Dit om de simpele reden dat de afschrijving van een nieuwe auto de eerste drie jaar makkelijk kan oplopen tot 400 euro per maand. Dus, slechts voor mensen die éénmalig een grote investering willen doen door een elektrische of hybride auto te kopen, om vervolgens goedkoper te rijden, is nieuwkoop een verstandige optie.

Kosten auto eerste vijf jaar

Koop tweedehands
Idealiter koop je een tweedehands auto van drie jaar oud. Vanaf een leeftijd van drie jaar is de afschrijving van een auto al drastisch afgenomen. Het voordeel van een auto die niet veel ouder is dan drie jaar, is dat vaak geldt: hoe nieuwer de auto, hoe zuiniger hij rijdt.

Koop zo klein mogelijk
Gebruik je de auto vooral alleen en vervoer je vrijwel nooit goederen? Dan is een kleine auto het voordeligste. Een aantal goedkope kleine modellen zijn bijvoorbeeld de Daihatsu Cuore, Fiat Panda, Smart for Two en de Nissan Pixo. De Consumentenbond heeft de voor- en nadelen van kleine auto’s op een rij gezet.

Kies de juiste brandstof
Schat, voordat je een auto aanschaft, het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden. Het aantal kilometers dat je rijdt, bepaalt welke brandstof het voordeligst is. Elk soort brandstof heeft een ander tarief voor de wegenbelasting. Grofweg kun je de volgende maatstaven aanhouden bij het kiezen van de juiste brandstof:

  • Rijd je tot 12.000 kilometer per uur dan is benzine een goede keuze
  • Vanaf 6.000 kilometer per jaar is LPG het voordeligst*
  • Vanaf 12.000 kilometer per uur is diesel de beste keuze

* Bedenk dat een LPG-installatie meer onderhoud vergt dan een benzinemotor. Neem dit mee in je overweging als je 6.000 tot 12.000 kilometer per jaar rijdt.

Zodra je weet wat je wilt kopen, maakt Autotrack het makkelijk om de auto te vinden die je zoekt. Je kunt met de website direct zoeken door ruim 150.000 occasions, zowel in het goedkopere als wat duurdere segment.

Betaal niet meer voor brandstof dan nodig is

De brandstofprijzen kunnen behoorlijk verschillen tussen tankstations. Gemiddeld genomen zijn tankstations langs de snelweg het duurst en onbemande tankstations aan kleinere rijkswegen het goedkoopst. Het loont om onderzoek te doen naar de prijzen van alle tankstations in een straal van 20 kilometer rondom je huis en die zich op je dagelijkse of wekelijkse route bevinden. Vervolgens is het eenvoudig om uit te rekenen of de kosten die je maakt om naar het tankstation en terug te rijden opwegen tegen de besparing die je doet. Ten slotte zijn er andere manieren om korting te krijgen op brandstof. United Consumers is bijvoorbeeld een organisatie die bij ruim 600 tankstations in Nederland korting geeft op brandstof. Iedereen kan lid worden van deze organisatie.
Weinig brandstof

Bespaar op je autoverzekering

Net zoals de wegenbelasting en de APK hoort de autoverzekering bij de vaste lasten van je auto. Ook op je autoverzekering kun je geld besparen. Bij de ANWB kun je gemakkelijk autoverzekeringen van verschillende aanbieders vergelijken. Naast dat vergelijkbare verzekeringen van prijs kunnen verschillen, zijn er een aantal aandachtspunten voor het kiezen van de juiste verzekering. Bespaar geld door niet onnodig of dubbel verzekerd te zijn.

Hoog of laag eigen risico
Kies je voor een hoog of laag eigen risico? Door voor een hoog eigen risico te nemen, betaal je een lagere maandelijkse premie. Daar staat echter tegenover dat je in geval van schade een groter bedrag zelf moet betalen.

Betaal per jaar in plaats van maandelijks
Het is vaak gebruikelijk om een verzekering per maand te betalen. Echter, als je de premie per jaar kunt betalen, dan is dat voordeliger. In sommige gevallen bespaar je tot wel 6%!

All-risk- en WA-verzekering
Doordat auto's na vier á vijf jaar al gauw de helft van hun waarde verliezen is het van belang om daar je verzekering op aan te passen. Het is meestal verstandig om een auto die tot vier jaar oud is all-risk te verzekeren. Hiermee voorkom je dat je in geval van schade of total-loss niet in de financiële problemen komt. Voor auto's die ouder zijn dan vier jaar is een WA-verzekering vaak voldoende.

Wees creatief!
We hebben nu de meest gangbare manieren besproken om te besparen op de brandstofkosten, de verzekeringen en de belastingen. Besparen is veelal ook een kwestie van creativiteit en common sense. Dus ook als het gaat om goedkoper autorijden, zijn er altijd creatieve oplossingen te bedenken in jouw specifieke situatie. Ten slotte een aantal voorbeelden om je eigen creativiteit te prikkelen:

  • De makkelijkste manier om op brandstof te besparen is natuurlijk om de auto niet te gebruiken wanneer het niet nodig is. Met de fiets naar de winkel om een kleine boodschap te doen is snel terugverdiend!
  • Rijd je bijvoorbeeld het hele jaar in een grote auto om in de zomervakantie je caravan mee te kunnen nemen naar je vakantiebestemming? Dan is het misschien een idee om een lichte en zuinige auto te kopen voor dagelijks gebruik en in de zomervakantie een auto te huren die de caravan kan trekken.
  • Breng je auto niet naar de garage voor onnodige en kleine onderhoudswerkzaamheden. De olie en de ruitenwisservloeistof bijvullen, de ruitenwissers en de zekeringen vervangen kun je eenvoudig zelf. In de handleiding van de auto staat precies vermeld hoe je dit zelf kunt doen.

Ook deze artikelen mag je niet missen

Een droomvakantie boeken met een beperkt budget, zo doe je het!
Voordelig reizen

Een droomvakantie boeken met een beperkt budget, zo doe je het!

Nu we al jaren in een diepe economische crisis zitten zijn we gedwongen om op de kleintjes te letten. Hierdoor zijn we inmiddels een behoorlijk inventief volkje geworden als het gaat om allerlei besparingen in het dagelijks leven ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel