Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Nooit meer geld tekort, het is een fluitje van een cent

Nooit meer geld tekort, het is een fluitje van een cent

MAGAZINE / Financieel
Geplaatst door Vince op 15 september 2014

Geld lenen is makkelijk

Al zijn de voorwaarden voor het verstrekken van leningen na de crisis aangescherpt, het is nog altijd makkelijk om een lening af te sluiten. Je hoeft er je stoel niet voor uit te komen, want het is allemaal online te regelen.

“Goedkoop lenen” wordt er soms gezegd, maar bestaat zoiets wel? Als je het goed beschouwt, betaal je bij lenen altijd meer dan wat het product kost. Dus of lenen dan nog steeds goedkoop genoemd kan worden is nog maar de vraag. Instellingen lenen geld uit om er geld mee te verdienen, dus logischerwijs trek jij, als lener, altijd aan het kortste eind.

Voorgaande wil niet zeggen dat je nooit moet lenen. Bij het aanschaffen van grote zaken, zoals bijvoorbeeld een huis, auto of inboedel zullen de meesten onder ons toch een beroep moeten doen op een geldverstrekker. Als je besluit geld te lenen, wees je er dan goed van bewust dat lenen je altijd geld kost. Onderstaand vijf tips waar je op moet letten als je geld gaat lenen.

Tip 1: lenen is sparen

Klinkt misschien gek, maar het is wel zo. Sparen doe je echter vrijwillig en je doet het helemaal voor jezelf. Lenen is gedwongen sparen voor een ander.

Dagobert DuckHoud er rekening mee dat als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen, je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt geregistreerd. Hierdoor zullen kredietverstrekkers je in de toekomst mogelijk geen lening of hypotheek verstrekken.

Als je dus problemen hebt met sparen, is het niet echt verstandig om je in de schulden te steken. Indien je serieus denkt om een lening aan te gaan, vraag dan eens een offerte aan. Natuurlijk moet je de lening niet afsluiten, maar zet het termijnbedrag wat in de offerte staat aangegeven maandelijks op een spaarrekening. Doe dit een paar maanden om te zien of je de discipline hebt om aan de verplichtingen van de lening te voldoen. Als het je lukt, heb je reeds een leuk bedrag gespaard en kan je een veel kleinere lening afsluiten.

Tip 2: weet met wie je in zee gaat

Er zijn veel kredietaanbieders die allemaal de laagste rente en meest voordelige lening beloven. Soms kom je een aantrekkelijke “aanbieding” tegen, maar van een onbekende aanbieder. In dat geval doe je er verstandig aan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te informeren of de aanbieder een AFM-vergunning heeft. Helaas zijn er nog steeds illegale kredietaanbieders actief, die vooral via internet hun producten aanbieden.

Tip 3: goedkoop is vaak duurkoop

Het is een oud gezegde, maar het geldt nog steeds. Soms geldt de lage rente slechts voor een bepaalde tijd. Zeker bij langlopende leningen is de laagste rente niet altijd de voordeligste optie. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door en let daarbij op de volgende punten:

  • Worden er administratie- en afsluitkosten in rekening gebracht?
  • Moeten de aflossingen aan het begin of aan het eind van de maand worden betaald?
  • Mag je vervroegd aflossen en zo ja hoeveel en hoe vaak?
  • Zijn er boeteclausules van toepassing?

Het is verstandig om offertes van verschillende aanbieders aan te vragen en vraag daarbij altijd naar de voorwaarden. Het komt namelijk regelmatig voor, dat deze slechts achteraf, bij het afsluiten van de lening, aan de klant ter beschikking worden gesteld. Om aanbieders van leningen te vergelijken kun je onder andere gebruik maken van de tool die Independer aanbiedt.

Tip 4: gemakkelijk is duur

Geen geldJe moet tegenwoordig overal voor betalen en gemak kost dus ook geld. Kopen op afbetaling is makkelijk en leuk ook: je neemt het product mee zonder te betalen! Het wordt je nog makkelijker gemaakt als je online koopt, je hoeft dan niet eens de deur uit en de spullen worden thuisgebracht. Ook het kopen met creditcards en klantenpassen is makkelijk, maar ook duur.

Gemiddeld wordt voor het kopen op afbetaling of het gebruik van creditcards 15% rente (op jaarbasis) berekend. Dat houdt in dat die mooie inbouwkeuken van 9.000 euro nu minimaal 9.680 euro kost, als je hem tenminste in 12 maanden netjes afbetaald. Daar wordt je dan ook nog eens maandelijks aan herinnerd. Bij een langere looptijd betaal je nog meer.

Als je niet met een aanschaf kunt wachten totdat je het bedrag hebt gespaard, dan loont het de moeite om eens bij een paar banken te informeren naar een lening. De rente percentages liggen beduidend lager: tussen de 5% en 9%, dat is snel verdiend!

Tip 5: de looptijd van de lening

De rentepercentages die worden opgegeven betreffen altijd de percentages op jaarbasis. Hoe langer je over het aflossen van de lening doet, des te meer moet je betalen. Het lijkt soms erg aantrekkelijk om een voor een lange looptijd met lage maandelijkse aflossing te kiezen, maar uiteindelijk betaal je veel meer. Als gouden regel voor lenen geldt, dat het bedrag zo laag mogelijk en de looptijd zo kort mogelijk gehouden moet worden.

Een voorbeeld:
De keuken uit tip nummer 4 kan in 12 maandelijkse termijnen van 807 euro worden betaald. Als je voor een looptijd van 36 maanden kiest, zal de maandelijkse termijn aanzienlijk lager zijn: ongeveer 309 euro. Voor de keuken van 9.000 euro betaal je met een looptijd van 12 maanden 9.684 euro en met een looptijd van 36 maanden betaal je voor dezelfde keuken 11.124 euro. Vergeet niet dat deze keuken oorspronkelijk dus 9.000 euro kostte!

Tip: gebruik de handige tool om het verschil in percentage te berekenen.

Tot slot de gouden tip: de beste manier van lenen!

De allerbeste manier van lenen is uitlenen. Geld uitlenen is niet alleen goedkoop (het kost niets), beter nog: het brengt geld op. Dat is waarom banken, kredietaanbieders en creditcard maatschappijen hun geld beschikbaar stellen. Waarom niet hetzelfde doen en je geld uitlenen aan een bank? Sparen noemen ze dat ook wel.

Maak eens iedere maand wat geld over naar een spaarrekening. Zo wen je vast aan het feit, dat als je gaat lenen je ook elke maand een bedrag van je salaris moet inleveren. Je bouwt ongemerkt toch een leuke reserve op, waardoor je misschien helemaal geen lening hoeft af te sluiten!

Ook deze artikelen mag je niet missen

9 tips om jaarlijks héél veel geld te besparen op verzekeringen
Financieel

9 tips om jaarlijks héél veel geld te besparen op verzekeringen

Je kunt je geld vast beter besteden dan aan verzekeringen. Wij hebben 9 handige tips voor jou op een rijtje gezet waarmee je op jaarbasis honderden euro's kunt besparen. Met het geld dat je bespaart kun je leuke activiteiten ondernemen ...

Geplaatst door Vince op 15 september 2014
Lees dit artikel