Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
9 tips om jaarlijks héél veel geld te besparen op verzekeringen

9 tips om jaarlijks héél veel geld te besparen op verzekeringen

MAGAZINE / Financieel
Geplaatst door Vince op 15 september 2014

Besparen op verzekeringen

Kosten verzekeringenBesparen op verzekeringen is iets van de laatste jaren. Zeker na het uitbreken van de economische crisis zijn veel mensen bewuster keuzes gaan maken omtrent verzekeringen. Daarbij mag ook de verhoging van de assurantiebelasting niet vergeten worden. Voor 1 januari 2013 was de assurantiebelasting op verzekeringen 9,7%, maar dit werd na deze datum maar liefst 21%. Logisch dus dat mensen ervoor kiezen om te besparen op verzekeringen. Ook jij zoekt misschien naar manieren om te besparen op je verzekeringen. Met het geld dat je bespaart kun je leuke activiteiten ondernemen, of je spaarrekening weer eens aanvullen. Wij hebben 9 handige tips voor jou op een rijtje gezet waarmee je uitstekend vooruit kunt!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om zo effectief mogelijk te werk te gaan, is het belangrijk dat je tijd steekt in een goede voorbereiding. Maak eens een overzicht voor jezelf welke verzekeringen je allemaal hebt. Naast een zorgverzekering, beschik je waarschijnlijk ook over een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Als je een auto hebt, komt daar de autoverzekering ook nog bij. Ga je elk jaar op vakantie? Dan heb je vast destijds een doorlopende reisverzekering afgesloten. Misschien heb je ook al maatregelen getroffen voor de toekomst en betaal je elke maand premie aan een uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering. Bovendien heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten om je te beschermen tegen juridische conflicten. Zo zie je maar dat je een flink aantal verzekeringen kunt hebben wanneer je alles bij elkaar optelt.

1. Oververzekerd zijn kost onnodig veel geld

Verzekeringen zijn in het leven geroepen om bepaalde risico's af te dekken. Dat is natuurlijk hartstikke goed, want daarmee kun je onvoorziene financiële rampen in de toekomst voorkomen. Onderverzekerd zijn is niet leuk, want daarmee krijg je een gedeeltelijke of lagere vergoeding. Toch zijn veel mensen in Nederland oververzekerd. Nederland scoort heel hoog op de lijst van landen waar mensen zich het meest verzekeren. Daarom is het goed jezelf eens de vraag te stellen of je niet oververzekerd bent. Heb je echt al die verzekeringen nodig? En die Allrisk dekking op je autoverzekering, hoe zit dat precies? Je auto is misschien al 5 jaar of ouder, dan kun je ook prima uit de voeten met een Beperkt Casco dekking. Kijk ook eens naar de hoogte van het verzekerd bedrag van je inboedelverzekering en het onnodig dubbel verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland.

Niet verzekerd

2. Verhoog het eigen risico van je verzekeringen

Een makkelijke manier om op je verzekeringen te kunnen besparen, is door het verhogen van het eigen risico. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren bij de zorgverzekering. Daarmee kun je al snel enkele tientallen euro's per maand besparen op de zorgpremie. Je kunt dit principe ook toepassen bij de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. De autoverzekering mag natuurlijk in dit verhaal ook niet vergeten worden. Het geld dat je bespaart zou je natuurlijk op een spaarrekening kunnen storten om zo onvoorziene kosten op te kunnen vangen.

3. Je verzekeringen in één keer betalen

Je kunt ook je voordeel pakken door je verzekeringen één keer per jaar te betalen in plaats van elke maand of kwartaal. Dit scheelt een verzekeraar kosten die aan de bank betaald moeten worden en daarmee kunnen ze jou een korting geven op je verzekeringspremie. Deze tip is natuurlijk alleen aan te raden wanneer je voldoende geld hebt om je verzekeringen in één keer te betalen!

4. Pakketkorting opbouwen

Soms kan het flink voordeel opleveren wanneer je al je schadeverzekeringen bij één verzekeraar onderbrengt. Veel verzekeraars bieden namelijk pakketkorting aan. Hoe meer schadeverzekeringen jij onderbrengt bij één verzekeraar, hoe hoger jouw korting kan oplopen. Het percentage kan bij verschillende verzekeraars oplopen tot maar liefst 12%. Het is dus zeker het overwegen waard om hier eens naar te kijken. Dit hoeft echter niet altijd op te gaan. Soms is het namelijk voordeliger om allemaal losse polissen af te sluiten na het vergelijken van verzekeringen. Daar gaat de volgende tip over.

5. Vergelijken, overstappen en besparen

Vergelijken is de beste methode om op de premie van je verzekeringen te besparen. Er zijn talloze vergelijkingswebsites op het internet te vinden waar je diverse verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Wel is het belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook de voorwaarden goed in de gaten te houden. Niet bij elke verzekeraar zijn de voorwaarden gelijk. Het zou zonde zijn wanneer je bespaart op je verzekeringspremie en daarmee een onnodig hoog risico neemt wat eigenlijk niet nodig is. Overstappen gaat vaak gemakkelijk. Een vergelijkingswebsite of onafhankelijk tussenpersoon kan je daar uitstekend bij helpen.

6. Waar kun je zelf voor sparen?

Natuurlijk, bepaalde risico's moet je afdekken met een verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een brand die kan ontstaan of waterschade die wordt veroorzaakt naar aanleiding van een forse regenbui. Voor andere zaken kun je zelf geld apart zetten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een uitvaart of crematie. Wel is het belangrijk om te weten dat nabestaanden niet altijd direct over jouw bankgegevens kunnen beschikken. Een testament opstellen is daarom altijd aan te raden. Ben je al op leeftijd en alleen samen met je partner? Kies dan voor een en / of rekening bij de bank.

7. Dubbel verzekerd zijn

Dubbel verzekerd zijn is vaak te voorkomen. Zo kun je ziektekosten in het buitenland extra laten verzekeren op de aanvullende zorgverzekering, maar dit is eveneens af te dekken via de doorlopende reisverzekering. Het is niet nodig om beide dekkingen aan te houden. Het scheelt je toch weer enkele euro's in de maand. Datzelfde geldt ook voor rechtsbijstand. Daar kun je ook snel dubbel voor verzekerd zijn. Wanneer je gaat samenwonen of trouwen, kun je het beste één verzekering nemen en de hoedanigheid hiervan uitbreiden naar een meerpersoonshuishouden in plaats van allebei je verzekeringen aanhouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de inboedel-, aansprakelijkheids-, en rechtsbijstandverzekering.


Televisieprogramma Kassa over dubbele verzekeringen

8. Collectief verzekeren

Een andere manier om te besparen op je verzekeringen, is door je collectief te verzekeren via je werkgever. Informeer eens bij je werkgever of er collectieve korting geregeld is voor de werknemers binnen het bedrijf. Je voordeel kan daarmee oplopen tot enkele tientallen euro's per maand. Het is zeker het overwegen waard om eens naar te kijken.

9. Doe een jaarlijkse verzekeringscheck

De premies en voorwaarden worden door verzekeraars vaak elk jaar aangepast. Een jaarlijkse verzekeringscheck is dan ook zeker handig om te integreren. Uiteraard mag je zelf het geschikte moment daarvoor uitkiezen, maar misschien is het wel zo handig om dit te doen als je ook een nieuwe zorgverzekering gaat kiezen. Je gaat dan uitstekend van start in het nieuwe jaar. Houd altijd rekening met een opzegtermijn van 30 dagen bij een verzekeraar. Bewaar verder al je verzekeringen in een polismap, zodat je gemakkelijk aan de slag kunt gaan. Heb je alles digitaal staan? Zorg dan voor structuur waarmee je voorkomt dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

Ook deze artikelen mag je niet missen

Nooit meer geld tekort, het is een fluitje van een cent
Financieel

Nooit meer geld tekort, het is een fluitje van een cent

Al zijn de voorwaarden voor het verstrekken van leningen na de crisis aangescherpt, het is nog altijd makkelijk om een lening af te sluiten. Je hoeft er je stoel niet voor uit te komen, want het is allemaal online te regelen ...

Geplaatst door Vince op 15 september 2014
Lees dit artikel