Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Zelf foto's en documenten afdrukken: zo haal je alles uit je cartridges

Zelf foto's en documenten afdrukken: zo haal je alles uit je cartridges

MAGAZINE / Bespaartips
Geplaatst door Vince op 29 september 2014

12 tips om te besparen op je printkosten

PrinterIn de moderne tijd waarin we leven, legt de pen het steeds vaker af tegen de printer. Het schrijven is vervangen door het typen en om alles toch nog zwart op wit te krijgen, wordt er veel werk uitgeprint. Een gemiddelde werknemer met een kantoorbaan print alleen voor zakelijke doeleinden al zo'n 8000 pagina's per jaar. En dat kost inkt, heel veel inkt.

Ook buiten ons werk om printen we veelvuldig. Vrijwel iedereen maakt dan ook gebruik van een printer. We printen verslagen voor de opleiding, agenda's en notulen voor vergaderingen, facturen voor de administratie, foto’s van de vakantie en ga zo maar door. Voor je er erg in hebt, zijn de cartridges weer leeg en zit er niets anders op dan nieuwe aan te schaffen. Vaak zijn de printers zelf niet eens zo prijzig, maar wordt er vooral verdiend op de inkt. Aangezien het allemaal - vooral in tijden van crisis - al duur genoeg is, geven we je liefst twaalf tips om te besparen op de kosten die je maakt voor al je printwerk!

Print alleen als het moet

Printen is een fluitje van een cent en dat is wellicht dan ook wel de reden dat we zoveel laten afdrukken. In een aantal gevallen kun je je afvragen wat de noodzaak is. Als het om slechts een relatief klein aantal woorden gaat, kun je het in feite net zo makkelijk even opschrijven. En misschien voldoet het zelfs al wel als je het document alleen digitaal hebt. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om je documenten in een online cloud te zetten, oftewel een online opslagplaats. Onder meer Dropbox en Google Drive bieden zo’n opslag aan. Vaak is dit erg handig. Je kunt je eigen cloud namelijk synchroniseren met al je apparaten. Hierdoor heb je je documenten altijd bij de hand. Je kunt ze bekijken op zowel je mobiele telefoon, als je tablet, als alle computers en laptops waarvan je gebruik maakt. Daarnaast heb je altijd een online back-up van je documenten; mocht er dus iets gebeuren met je computer, ben je je documenten niet kwijt! Jaag jezelf dus niet in de kosten als het niet per se nodig is, er zijn prima alternatieven!

Print niet meer dan nodig is

We denken vaak in termen van 'liever te veel, dan te weinig'. Hierdoor komt het waarschijnlijk vaker voor dat we meer printen dan nodig is, dan dat we een uitdraai te kort komen. Dit is lang niet altijd noodzakelijk. Bij een vergadering bijvoorbeeld, zit je allemaal gezamenlijk aan een tafel. Een kleine moeite dus om met de buurman of buurvrouw mee te kijken naar de notulen en agenda. Per vergadering scheelt dit misschien niet erg veel, maar als er wekelijks vergaderd wordt, kan er al flink bespaard worden op de kosten die gemaakt worden aan inktpatronen!

Zwart of kleur?

Cartridges met zwarte inkt zijn goedkoper dan cartridges met kleur. Wie toch ook in kleur wil printen, moet meerdere cartridges in één keer aanschaffen, wat natuurlijk een dure grap is. Daarom is het belangrijk om hier zuinig mee om te gaan. Print dus niets uit in kleur, wat ook prima in het zwart kan. Zo maak je het niet duurder dan nodig.

Printkwaliteit

Je kunt documenten afdrukken op verschillende kwaliteitsniveaus. Dit kun je aanpassen bij de printerinstellingen wanneer je een document afdrukt. Als het voor eigen gebruik is, zal een afdruk op niveau “klad snel” vaak al voldoen. Voor officiële documenten kun je eventueel voor een hogere kwaliteit kiezen. Hoe lager het kwaliteitsniveau van de afdruk, hoe meer inkt je bespaart!

Aanschaf

Schaf alleen een printer aan als je deze écht nodig hebt. Print je meestal elders dan thuis, dan is het waarschijnlijk een kleine moeite om al je documenten elders uit te printen. Printers die weinig gebruikt worden, verbruiken namelijk meer inkt. Dit kan oplopen tot wel drie keer zoveel! Dit zit hem in de inkt die verspild wordt aan het schoonmaken van de spuitmonden van de printerkop. Dit wordt door de printer zelf gedaan en kun je dus niet voorkomen. Het is daarom zonde om te printen met een apparaat dat vrijwel altijd stilstaat. Ook kan de inkt in je cartridges uitdrogen als er te weinig gebruik van de printer gemaakt wordt.

Echt leeg?

CartridgesHet is handig om, voordat je je cartridges weg gooit, altijd eerst te controleren of ze wel daadwerkelijk leeg zijn. Sommige printers geven namelijk zelf een melding wanneer de cartridges leeg zijn, maar de kans is zeker aanwezig dat er nog prima een (groot) aantal pagina's mee geprint kunnen worden. Verspil dus niets! Je kunt natuurlijk al wel vast nieuwe cartridges in huis halen, zodat je ze gelijk kunt vervangen op het moment dat ze écht leeg zijn.

Weet waar je koopt

Als de patronen leeg zijn, zit er niets op dan nieuwe aan te schaffen als je vaak documenten moet uitprinten. Nu is de vraag: Waar koop je deze?

Het is aan te raden om altijd goed op het internet rond te kijken. Zo kun je een gemakkelijk overzicht krijgen van wat de cartridges waar kosten. Een hulpmiddel daarbij kan een vergelijkingssite als Inktvergelijker.nl zijn. Zo kun je met één druk op de knop de voordeligste opties zien. Niemand wil immers meer betalen dan nodig is.

Als je je cartridges liever gewoon in een winkel koopt, is het raadzaam om de prijzen bij meerdere winkels te vergelijken. Ook kun je natuurlijk altijd in je omgeving vragen waar je goedkope cartridges kunt halen.

Meer voor minder

Zoals voor veel producten opgaat, geldt ook voor inkt meestal: hoe meer je koopt, hoe minder je (relatief gezien) betaalt. Als je veel inkt verbruikt, is het wellicht dus een goed idee om grotere verpakkingen aan te schaffen. Zo betaal je weliswaar meer in één keer, maar bespaar je op langere termijn zeker kosten!

Merk

Printer merkenDe prijs van cartridges kan erg variëren. De grotere merken zijn, logischerwijs, vaak duurder dan de alternatieven. Wat betreft kwaliteit maakt dit in de praktijk vaak weinig verschil. Om te besparen is het daarom een goede optie om te kiezen voor een goedkopere variant. Er zijn voor (vrijwel) iedere printer goedkopere cartridges beschikbaar die compatible zijn met het merk en type printer dat je hebt. Met een compatible cartridge wordt niets anders bedoeld dan dat deze geschikt is voor je printer. Ook zijn er veel bedrijven die de 'officiële' inkt grootschalig inkopen en deze onder hun eigen naam voor minder geld doorverkopen. Vaak gaat het hierbij om gerecyclede cartridges.

Recyclen

Cartridges kunnen gerecycled worden. Hierdoor kan er natuurlijk flink geld bespaard worden in de branche. Daarom zijn je cartridges iets waard! Gooi deze dus nooit zomaar weg, maar ga op zoek naar een bedrijf waaraan je je cartridges kunt verkopen. Deze bedrijven zijn gemakkelijk op het internet te vinden. Hierdoor hou je nog iets over aan de voor jou waardeloze cartridges. De opbrengst hiervan kun je natuurlijk overal voor gebruiken waarvoor je maar wilt, maar het is misschien een goed idee om het te gebruiken voor de aanschaf van nieuwe cartridges.

Infographic Cartridges
Bron: Inktweb

Navullen

Een andere manier om je cartridges te hergebruiken, is door ze na te vullen. Dit kun je zowel zelf doen, als laten doen. Als je het zelf doet, ben je natuurlijk het goedkoopst uit, maar dan moet je wel weten hoe dit moet. Op internet is hier veel uitleg over te vinden. Wie het liever door een ander laat uitvoeren, kan terecht bij bijvoorbeeld de computerzaak.

Het (laten) navullen van je cartridges is veel voordeliger dan compleet nieuwe cartridges aanschaffen. Logisch ook: je betaalt bij het navullen alleen voor de inkt.

Laserprinter

Tot slot zijn er tegenwoordig ook zogeheten laserprinters op de markt. Deze printers gebruiken geen vloeibare inkt, maar toners, een soort van poeder. Toners zijn veel voordeliger dan cartridges en gaan bovendien langer mee. Een laserprinter zelf is echter wel iets prijziger dan een 'gewone' printer.

TipHoud deze tips voortaan goed in je achterhoofd als je iets wilt uitprinten of als je nieuwe cartridges nodig hebt. Zo denk je én om je portemonnee én om het milieu!

Ook deze artikelen mag je niet missen

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld
Bespaartips

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld

Niet iedereen is gezegend met een perfect gezichtsvermogen en is daardoor afhankelijk van een bril of van lenzen. Om goed te functioneren in de maatschappij zijn we extreem afhankelijk van visuele prikkels. Als we niet goed kunnen zien ...

Geplaatst door Vince op 26 september 2014
Lees dit artikel
Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!
Bespaartips

Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!

Een mobiel abonnement kan soms best prijzig zijn. Niet alleen mobiele abonnementen worden duurder, ook de prijzen van smartphones stijgen. Door goed op te letten kun gelukkig flink besparen op de kosten van een mobiel abonnement ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)
Bespaartips

10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)

Een huisdier is heel gezellig. In veel huishoudens zijn dan ook één of meerdere huisdieren te vinden. Hier zit echter wel een prijskaartje aan. In sommige gevallen kunnen de kosten zelfs behoorlijk hoog oplopen. Helemaal in tijden van crisis zit niemand daarop te wachten ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand
Bespaartips

Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand

In je woning verbruik je waarschijnlijk erg veel energie. Huizen worden behaaglijk verwarmd, goed verlicht en zijn bovendien voorzien van allerlei elektrische apparaten die het leven gemakkelijker een aangenamer maken ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel
Zo word je een student met te veel geld
Bespaartips

Zo word je een student met te veel geld

Veel studenten kunnen wel een extra zakcentje gebruiken. Je kunt natuurlijk wat bijverdienen met een bijbaantje, maar er is ook de optie om extra geld bij te lenen. Natuurlijk is het niet echt fijn om uiteindelijk met een schuld te zitten ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel