Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)

10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)

MAGAZINE / Bespaartips
Geplaatst door Vince op 21 september 2014

Besparen op de kosten van huisdieren

Verschillende huisdierenEen huisdier is heel gezellig. In veel huishoudens zijn dan ook één of meerdere huisdieren te vinden. Hier zit echter wel een prijskaartje aan. In sommige gevallen kunnen de kosten zelfs behoorlijk hoog oplopen. Helemaal in tijden van crisis zit niemand daarop te wachten. Je wilt natuurlijk dat je huisdier desondanks niets te kort komt en alle zorg en aandacht krijgt die nodig is. Daarom geven wij tien tips om te besparen op je huisdier(en). Het is handig om te weten wat je huisdier precies nodig heeft en hoe je onnodige of onverwachte kosten kunt voorkomen!

Voeding

VoedingHet belangrijkste voor je huisdier is natuurlijk voeding. Voeding is er in allerlei soorten en maten en zodoende ook in allerlei prijsklassen. Kies je voor de welbekende brokken van de supermarkt, of ga je voor de (veel) duurdere brokken van de dierenspeciaalzaak? Het verschil kan oplopen tot enkele euro’s per keer, wat op jaarbasis natuurlijk best veel geld is!

Maar wat heeft je huisdier nou eigenlijk nodig als het op voeding aankomt? Is duurdere voeding niet veel beter voor je huisdier? Bij duurdere voeding betaal je meestal voor de extra toegevoegde grondstoffen die erin verwerkt zitten. Dit kan nodig zijn, maar over het algemeen heeft je huisdier het niet nodig. Met andere woorden: de voeding uit de supermarkt voldoet vaak. Wil je toch dat je huisdier extra grondstoffen binnen krijgt, dan is het misschien een idee om het af te wisselen met de 'gewone' voeding. Zo bespaar je toch kosten en wellicht blijkt na verloop van tijd zelfs dat je huisdier de duurdere voeding niet (meer) nodig heeft!

Buiten de basisvoeding om, leggen veel dierenbezitters hun huisdieren regelmatig in de watten. Zo geven katten- en hondenbezitters hun maatje 's avonds bijvoorbeeld nog een bakje vlees. Smullen! Maar hoe groot moet de portie zijn? Sommige huisdieren eten ervan en laten een deel staan. In dat geval voldoet een halve portie waarschijnlijk ook. De rest een dagje (afgesloten) in de koelkast en het maaltje voor de volgende avond staat al klaar. Zo bespaar je kosten en kan je huisdier nog steeds iedere avond watertandend voor het etensbakje zitten!

Snoepjes

Voor vrijwel alle huisdieren zijn er snoepjes verkrijgbaar. Snoepjes zijn bedoeld als beloning! Een extraatje dus. Geef daarom geen onnodige euro's uit aan deze snoepjes. Voor je huisdier moeten de snoepjes speciaal blijven en is het niets meer dan een toevoeging. De gewone voeding is voldoende om het maagje vol te krijgen! Daarnaast gaat het hele effect van belonen weg als er te pas en te onpas snoepjes uitgedeeld worden. Je huisdier zal het als gewoonte gaan zien en de associatie met 'goed gedrag' niet meer maken. Pas hier dus ook mee op als je je huisdier iets wilt aanleren.

Speeltjes

Huisdieren hebben aandacht nodig. Zo houden veel huisdieren ervan om met je te spelen. Er zijn dan ook tal van speeltjes verkrijgbaar voor je huisdier. Ook hier geldt: in allerlei soorten en maten en dus in allerlei prijsklassen. Vaak voldoen de meest simpele speeltjes al. Daarnaast zijn dieren vaak erg creatief en weten ze zich ook met een prulletje prima te vermaken. Zo zal haast geen kat stil blijven zitten als er een balletje van aluminiumfolie voorbij komt rollen. Een lege doos kan het nieuwe favoriete onderkomen worden. Ook een lege closetrol of plakbandrol kunnen heel goed in de smaak vallen. Gouden regel is vaak: als het maar beweegt! Beoordeel dus altijd goed of het gewenste speeltje iets toevoegt.

Oppas

KatVrijwel iedereen vindt het leuk om met vakantie te gaan. Maar wat nou als je huisdier niet mee kan? Er moet immers toch voor gezorgd worden! In dat geval zal er natuurlijk een oppas voor het huisdier geregeld moeten worden. Er zijn meerdere oppasservices te vinden, maar als je twee weken languit in de zon ligt, wordt zo'n oppasservice al gauw een heel duur grapje. Het is daarom verstandig om altijd eerst na te gaan of er iemand in je omgeving is die tijdens (een deel van) je vakantie voor je huisdier kan zorgen. Een souvenir als bedankje zal altijd goedkoper zijn dan het inhuren van een oppasservice! Daarnaast zullen vrienden en familieleden die op je huisdier willen passen waarschijnlijk al bekend zijn met je huisdier, en andersom. Dit is voor zowel je huisdier als de oppas natuurlijk veel leuker. En omdat je huisdier ongetwijfeld met veel liefde verzorgd zal worden, kun jij met een gerust hart bruinbakken!

Laat je huisdier helpen

Als je niet op extra gezinsuitbreiding zit te wachten, doe je er goed aan om je huisdier te laten helpen. Castratie en sterilisatie zijn misschien geen goedkope ingrepen, maar op lange termijn is het zeker een verstandige investering. Als er onverhoopt opeens tien kleintjes ter wereld komen, zul je hier toch de verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Dat betekent automatisch ook dat de kosten fors hoger worden. Om nog maar te zwijgen over hoe je onderdak wilt geven aan al deze nieuwe huisgenootjes... Wil je dit voorkomen, zit er dus maar één ding op!

Dierenarts

Huisdieren zijn vaak grote belhamels en dat leidt nog wel eens tot een ongelukje. Als er iets met je huisdier aan de hand is, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk is opgelost. Een bezoekje aan de dierenarts lonkt wellicht al gauw, maar is dit per se nodig? Als er echt iets flink mis is, dan is er natuurlijk geen keuze. Maar voor kleinigheidjes en onzekerheden kun je altijd beter eerst even bellen! Dat is een stuk goedkoper dan gelijk een bezoek brengen, wie weet kan je dierenarts je vertellen wat er aan de hand is en hoe je de klachten zelf kunt verhelpen. Let wel: bij twijfel altijd langs gaan!

Verzekering

Een bezoekje aan de dierenarts is duur. Als je pech hebt, kun je in één klap een behoorlijk groot bedrag kwijt zijn. Wil je dit voorkomen? Dan biedt een speciale dierenverzekering van bijvoorbeeld Petplan misschien uitkomst. Er zijn naast Petplan meerdere zorgaanbieders die een dierenverzekering aanbieden. Evenals bij je eigen zorgverzekering betaal je maandelijks een premie. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort huisdier, de leeftijd van het huisdier en het gewicht van het huisdier dat je bezit. Je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten, die duurder is, maar ook meer kosten dekt. Voor de mogelijkheden is het handig om even het internet af te speuren.

De juiste adresjes

DiervoedingVaak maakt het verschil waar je bepaalde producten voor je huisdier koopt. Daarom is het verstandig om je hier altijd goed op te oriënteren. Als je dichtbij de grens woont, is het misschien een idee om eens in het buitenland te gaan kijken. In landen als Duitsland zijn producten vaak toch weer een stuk goedkoper dan in Nederland. Als je toch al vaak de grens over gaat voor andere boodschappen, is het sowieso de moeite waard om eens te kijken. Dan kost het én geen extra brandstofkosten én je bespaart wellicht nog eens op de kosten die je besteed aan je huisdier!

Ook het internet is vaak een prima plek om op koopjesjacht te gaan. Het is een prima manier om prijzen en producten te vergelijken en je hoeft er niet eens je deur voor uit. Vaak is het wel handig om de beoordelingen van een product te lezen, als deze erbij staan. Zo kun je de ervaringen van andere kopers met het product laten meewegen in je uiteindelijke keuze. Weet wat je in huis haalt en betaal niet meer dan nodig is!

Vraag een ander

Voordat je overgaat tot de aankoop van een product voor je huisdier(en), kun je altijd even in je omgeving vragen of iemand wellicht nog iets heeft staan. Dit kun je vast voor een schappelijk prijsje overnemen. Benodigdheden zoals kattenbakken, bakjes voor eten en drinken, konijnenhokken, vogelkooien en noem maar op zullen, vaak nog in prima conditie verkeren. En als een ander er toch niets meer mee doet, kun je beter geen dief van je eigen portemonnee zijn. Ook op Marktplaats zijn allerlei benodigdheden voor huisdieren te vinden. Het is op z'n minst het kijken waard!

Het allerbelangrijkste...

De laatste tip gaat juist níét over geld. Er zijn namelijk dingen die minstens zo belangrijk zijn als je een huisdier besluit te nemen. Al haal je honderd speeltjes en de allerduurste voeding in huis: zonder liefde en aandacht 'koop' je daar uiteindelijk niets voor.

Zorg er dus vooral voor dat je de tijd hebt. Een huisdier is je vriend voor het leven, maar dan moet je er wél iets voor terug doen!

Ook deze artikelen mag je niet missen

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld
Bespaartips

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld

Niet iedereen is gezegend met een perfect gezichtsvermogen en is daardoor afhankelijk van een bril of van lenzen. Om goed te functioneren in de maatschappij zijn we extreem afhankelijk van visuele prikkels. Als we niet goed kunnen zien ...

Geplaatst door Vince op 26 september 2014
Lees dit artikel
Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!
Bespaartips

Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!

Een mobiel abonnement kan soms best prijzig zijn. Niet alleen mobiele abonnementen worden duurder, ook de prijzen van smartphones stijgen. Door goed op te letten kun gelukkig flink besparen op de kosten van een mobiel abonnement ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand
Bespaartips

Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand

In je woning verbruik je waarschijnlijk erg veel energie. Huizen worden behaaglijk verwarmd, goed verlicht en zijn bovendien voorzien van allerlei elektrische apparaten die het leven gemakkelijker een aangenamer maken ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel
Zo word je een student met te veel geld
Bespaartips

Zo word je een student met te veel geld

Veel studenten kunnen wel een extra zakcentje gebruiken. Je kunt natuurlijk wat bijverdienen met een bijbaantje, maar er is ook de optie om extra geld bij te lenen. Natuurlijk is het niet echt fijn om uiteindelijk met een schuld te zitten ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel