Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand

Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand

MAGAZINE / Bespaartips
Geplaatst door Vince op 12 september 2014

Bespaar op je energierekening

In je woning verbruik je waarschijnlijk erg veel energie. Huizen worden behaaglijk verwarmd, goed verlicht en zijn bovendien voorzien van allerlei elektrische apparaten die het leven gemakkelijker een aangenamer maken. En van dat soort apparaten krijgen je steeds meer en het energieverbruik heeft de neiging een stijgende lijn te laten zien. Meer energieverbruik heeft een nadelig effect op het milieu, maar vooral ook op de beurs. En dat is jammer, want je weet meestal wel leukere bestemmingen voor je geld. Wat kun je doen om energie te besparen zonder in te leveren op comfort? Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet!

Verwarming

Verwarming Een lekker verwarmd huis geeft je al snel een comfortabel gevoel. Maar vaak verwarm je veel meer dan nodig is.

 • Op uren dat je niet thuis bent of in bed ligt, hoeft de verwarming niet op volle kracht te werken. Met een programmeerbare thermostaat kun je ervoor zorgen dat je op de juiste uren warmte hebt en in de andere uren bespaart op verwarming.

 • In vertrekken waar je niet of nauwelijks bent kan de verwarming met behulp van een thermostatische verwarmingsknop op een lagere temperatuur worden ingesteld, of misschien zelfs uitgezet. Je verwarmingsinstallateur kan zo'n verwarmingsknop voor je monteren.

 • De verwarming een klein puntje lager instellen en een wat dikkere trui kan al snel voor een aardige besparing zorgen.

 • Heb je een tegelvloer of laminaatvloer en koude voeten? Wie koude voeten heeft, krijgt het al snel helemaal koud en zet de verwarming hoger. Pantoffels aan de voeten of een kleedje op de vloer helpt deze optrekkende kou tegen te gaan.

Verlichting

Verlichting is een belangrijke sfeermaker in je woning en vaak ook in de tuin. Dat vraagt wel veel energie. Maar ook met verlichting kun je slim omgaan.

 • Het is een open deur, maar toch: verlicht alleen die vertrekken waar je bent.

 • Vraag jezelf regelmatig af, of je wel steeds alle lichten aan moet hebben.

 • Tuinverlichting brandt vaak op momenten, dat je zelf niet in de tuin bent en er ook niet naar kijkt. Overweeg de tuinverlichting uit te doen, of maak gebruik van zonnelampen. Deze lampen laden overdag met behulp van een zonnepaneeltje op, om vervolgens de hele avond een gezellig licht te verspreiden.

 • De tijd van de gloeilamp is voorbij. Heb je nog van deze energievreters? Vervang ze voor zuinig exemplaren, zoals de spaarlamp of de LED-lamp. Vooral de LED-lamp is interessant. Hoewel wat duurder in aanschaf, gaat zo’n lamp vele malen langer mee en verbruikt slechts een fractie van de energie.

Ben je er wel?

In je woning zijn heel wat elektrische apparaten actief. Televisies, audio-installaties of computers staan je dag en nacht ter wille. Maar het is onzin, om al die apparaten aan te hebben staan, als je er helemaal bent of er de komende uren geen gebruik van gaat maken. Zet ze uit.

Stand-by

Ooit gehoord van de term sluipverbruik? Apparaten die je uit lijken te zijn, verbruiken vaak toch stroom. Televisies, computers of audio-installaties kosten je met dit sluipverbruik dus geld, ook al gebruik je ze niet. Dat kun je voorkomen door ze helemaal uit te zetten, dus niet enkel op stand-by. Met een speciale stroommeter kun je het verbruik van apparaten in kaart brengen, of ze aan zijn of niet. Zo’n stroommeter krijg je bij sommige energieleveranciers gratis, als je klant wordt.

Stand-by
De beruchte 'stand-by stand' zorgt voor veel onnodig stroomverbruik

Apparaat keuze

Als je een nieuw apparaat koopt, bijvoorbeeld een wasmachine, koelkast of computer, let dan bij de aanschaf ook op het energieverbruik. Het energielabel geeft aan in welke klasse het nieuwe apparaat is ingedeeld, dus hoe zuinig het is. A++ is veel zuiniger dan A of B. Apparaten in energieklasse E moet je vooral links laten liggen. Een zuinig apparaat is misschien wat duurder in aanschaf, maar je verdient dat verschil meestal snel op de energiekosten terug. Meer informatie over het energielabel voor apparaten vind je op Energielabel.nl.

Isolatie

Zeker in wat oudere huizen lekt er veel warmte weg, via ramen, deuren, muren, daken of vloeren. Met een infraroodthermometer kun je plaatsen waar dat gebeurt, de warmtelekken, goed in beeld brengen. Om warmtelekken tegen te gaan, kun je overgaan tot verbetering van de isolatie van de woning. Ook in nieuwbouwwoningen kan er sprake zijn van een warmtelek, bijvoorbeeld op de plaats van een koudebrug in de spouwmuur, waar een stuk metaal de warmte naar buiten geleidt.

 • Glas. De ontwikkelingen in isolerend glas gaan snel. Zorg ervoor dat je overal dubbel glas hebt met een hoge energiewaarde.

 • Zeker in een ouder huis is het de moeite waard uit te zoeken of spouwmuurisolatie kan worden uitgevoerd.

 • Warmte stijgt op en kan via een niet-geïsoleerd dak dus gemakkelijk ontsnappen. Met speciale dakisolatieplaten kan het dak aan de binnenkant worden geïsoleerd.

 • Kou, die via de vloer optrekt geeft al snel een algeheel kou-gevoel. Het isoleren van de vloer of de kruipruimte kan dat kou-gevoel wegnemen, waardoor de verwarming lager kan.

Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je meer informatie over het isoleren van je woning.

Verwachte besparing isoleren woning

De juiste tijd

Als je elektriciteitsmeter is ingesteld op dag- én nachtstroom, dan kun je handig gebruik maken van het goedkopere nachttarief. Klussen, die veel elektriciteit vragen, doe je bij voorkeur 's nachts. Bijvoorbeeld het draaien van de was, de droger of de afwasmachine.

Maar ook: je leverancier

Als je zelf alle maatregelen hebt genomen en een optimaal geïsoleerd en verantwoord verwarmd huis hebt, zuinige apparaten en lampen, dan blijft er nog één maatregel over, waarmee je geld kunt besparen: de keuze van je energieleverancier. Vergelijk elk jaar de tarieven en ga na of overstappen de moeite loont. Vaak hebben de energieleveranciers speciale acties, die het overstappen nog interessanter maken. Daarnaast is het de moeite waard om te onderzoeken of je via een collectieve inkoopactie via consumentenorganisaties nog extra kortingen kunt regelen. Een voorbeeld van zo’n collectieve inkoopactie is het Energiecollectief van de Consumentenbond. Niemand vind het erg om te betalen voor energie, maar wel als het teveel is!

Ook deze artikelen mag je niet missen

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld
Bespaartips

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld

Niet iedereen is gezegend met een perfect gezichtsvermogen en is daardoor afhankelijk van een bril of van lenzen. Om goed te functioneren in de maatschappij zijn we extreem afhankelijk van visuele prikkels. Als we niet goed kunnen zien ...

Geplaatst door Vince op 26 september 2014
Lees dit artikel
Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!
Bespaartips

Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!

Een mobiel abonnement kan soms best prijzig zijn. Niet alleen mobiele abonnementen worden duurder, ook de prijzen van smartphones stijgen. Door goed op te letten kun gelukkig flink besparen op de kosten van een mobiel abonnement ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)
Bespaartips

10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)

Een huisdier is heel gezellig. In veel huishoudens zijn dan ook één of meerdere huisdieren te vinden. Hier zit echter wel een prijskaartje aan. In sommige gevallen kunnen de kosten zelfs behoorlijk hoog oplopen. Helemaal in tijden van crisis zit niemand daarop te wachten ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
Zo word je een student met te veel geld
Bespaartips

Zo word je een student met te veel geld

Veel studenten kunnen wel een extra zakcentje gebruiken. Je kunt natuurlijk wat bijverdienen met een bijbaantje, maar er is ook de optie om extra geld bij te lenen. Natuurlijk is het niet echt fijn om uiteindelijk met een schuld te zitten ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel