Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Gebruik deze tips en betaal niet langer te veel voor elektronica!

Gebruik deze tips en betaal niet langer te veel voor elektronica!

MAGAZINE / Slimmer shoppen
Geplaatst door Vince op 15 september 2014

Besparen op elektronica

Plotseling begeeft je tv het, of een ander elektronisch apparaat. Dan wil je natuurlijk een nieuwe kopen, maar dat gaat geld kosten. Gelukkig kun je voorkomen dat je te veel betaalt. Even goed nadenken kan je veel geld schelen. Gebruik onderstaande tips voor het kopen van elektronica en je weet zeker dat je niet meer betaalt dan nodig is. Veel succes!

Stel vooraf vast wat je precies nodig hebt en waarom

Producten vergelijkenStel, een verkoper wijst je op een gunstig aanbod. Misschien is de tv waar de verkoper mee aankomt slechts 100 euro duurder en wel 50% groter dan de tv die je eigenlijk op het oog had. Maar zit je daar eigenlijk wel op te wachten? Bedenk vooraf wat je wilt hebben en houd je zoveel mogelijk aan je uitgangspunten. In de winkel kun je gemakkelijk de draad kwijtraken en je laten meeslepen door allerlei vermeende voordelen die in jouw huis eerder een nadeel blijken te zijn, of op zijn minst helemaal niet nodig.

Kom je er al shoppende achter dat er nieuwigheden zijn waar je nog niet over nagedacht had? Ga dan eerst opnieuw je 'huiswerk' doen en maak een nieuwe vergelijking, waarbij je je nieuwe productkennis meeneemt. Het is niet leuk om met lege handen naar huis te gaan of om in de webshop niet op het mandje te klikken, maar een miskoop is erger.

Lang leve de Consumentenbond en (onafhankelijke) vergelijkingssites

Als je een elektronisch apparaat koopt moet de prijs in gunstige verhouding staan tot de prestaties. Het is handig om reviews te lezen van een product om te bekijken hoe anderen het ervaren. Bedenk wel dat reviews lang niet altijd betrouwbaar zijn. Veel leveranciers delen cadeautjes uit in ruil voor een positieve recensie op bijvoorbeeld Trustpilot. Een hele uitvoerige, gedetailleerde review is vaak wel echt, maar je kunt er helaas niet van op aan. Het kan natuurlijk wel handig zijn om even doorheen te scrollen.

De tests van de aloude, maar inmiddels behoorlijk actuele, Consumentenbond zijn nog altijd onbetwist betrouwbaar en onpartijdig. Ook zijn ze zeer grondig. Dat heeft als nadeel dat er per apparaat maar eens in de zoveel tijd een vergelijkende test uitgevoerd kan worden. De bond moet dus een keuze maken. De nieuwste modellen en types zitten er vaak nog niet bij. Wel kun je uit deze tests afleiden waar je op moet letten en welke opties de extra kosten waard zijn en welke niet.

Andere betrouwbare vergelijkingssites zijn Kieskeurig en tests van tv-programma's als Radar. Trap niet in allerlei gesponsorde huis en tuin programma's en koffie-shows, want de apparaten die je daar ziet zijn vaak door de leverancier gesponsord!

Vooraf prijzen vergelijken

Ben je van plan om te gaan kopen in de winkel? Dan is het zeer de moeite waard om vooraf op internet de prijzen te vergelijken van het artikel dat je van plan bent te kopen. Kijk op de websites van de grote webwinkels en vergelijk de aanbiedingen die je daar ziet. Ook op vergelijkingssites worden de verschillende vraagprijzen vaak vermeld, al zul je wel moeten checken of die nog actueel zijn. Een prijsvergelijking vooraf geeft je in elk geval wel een beeld, en dat kan je helpen bij het onderhandelen in de winkel.

Koop geen garantie of verzekering bij

Het gaat soms bijna ongemerkt. Je hebt na lang wikken en wegen je keuze gemaakt en staat bij de kassa om te betalen. Dan vraagt de verkoper of je voor een luttel bedrag de garantie wilt verlengen tot twee of zelfs vijf jaar. Bijna iedereen is geneigd om ja te zeggen, maar dit is in het algemeen niet zinvol. Om te beginnen heb je altijd garantie op fabrieksfouten, ook al staat het nergens zwart op wit. Een leverancier is verplicht je een product te leveren dat binnen de normale levensduur niet zomaar stuk gaat. Per apparaat verschilt dat dus. Maar van een elektronisch apparaat mag je verwachten dat het zeker twee jaar meegaat zonder problemen. Een extra betaalde garantie is dus nergens voor nodig. Zie ook wettelijke garantieperiode in Europa.

Een verzekering is bij de meeste apparaten ook niet nodig als je een inboedelverzekering hebt. Voor een smartphone of ander draagbaar apparaat is dat wat anders, als het gaat om beschadiging door vallen. Maar let wel op wat er wel en niet gedekt is en of 'eigen schuld' niet uitgesloten is.

In het algemeen geldt: liever geen extra kosten maken aan verlengde garanties en verzekeringen. Het is voor de leverancier een welkome en snelle aanvulling op de omzet om polissen te verkopen, maar daarvoor kwam je niet.


De Consumentenbond over de rechten die je als consument hebt met betrekking tot garantie

Koop op het juiste moment

Vlak voordat de nieuwste iPhone uitkomt wil de winkel graag van de 'oude' modellen af. Dat is voor jou het moment om je nieuwe telefoon voor een extra lage prijs te pakken te krijgen. Dat geldt niet alleen voor telefoons, hoewel die wat modegevoeliger zijn dan bijvoorbeeld wasmachines. Houd dus in de gaten wat de ontwikkelingen zijn. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de nieuwe apparatuur zoveel voordelen heeft (energiezuinigheid bijvoorbeeld) dat je uiteindelijk toch beter voor het nieuwe model kunt gaan. Maar in het algemeen is het tijdstip van kopen zeker iets om rekening mee te houden.

Ook tegen het einde van de maand is een goed moment om toe te slaan. Verkopers willen hun maandomzet nog even opkrikken met wat extra verkopen en zijn wellicht eerder bereid iets van de prijs af te halen.

Onderhandelen in een fysieke winkel

OnderhandelenKopen via internet heeft veel voordelen. De fysieke winkel heeft echter als troef dat je er kunt onderhandelen. Dat zal niet altijd lukken en je moet je goed voorbereiden en weten hoe de prijzen liggen, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Het is altijd gemakkelijker om er iets bij te onderhandelen (bijvoorbeeld een accessoire voor de helft van de prijs) dan om de prijs naar beneden te krijgen.

De verkoper in de elektronicawinkel heeft wat speelruimte, ga daar van uit. Maar hij ziet heel goed aan jou of je toch wel van plan bent om de aankoop te doen. In dat geval is het zinloos om nog te onderhandelen. Timing is dus alles. Vraag ook niet óf er iets van de prijs af kan, maar vraag hoeveel hij van de prijs af mag halen. En bedenkt: niet geschoten is altijd mis.

Misschien zegt de verkoper dat hij niet bevoegd is om te onderhandelen over de prijs. Vraag dan naar degene die dat wel is en ga de verkoper niet tegenspreken. Als er echt geen ruimte is voor een prijsverlaging, vraag dan of er een andere tegemoetkoming mogelijk is, bijvoorbeeld in de vorm van een accessoire. Je kunt natuurlijk altijd vertrekken en het elders proberen. Vraag jezelf wel af of je al die moeite ervoor over hebt als het gaat om een paar tientjes.

Kortingscodes, outlets en speciale acties

Niets is zo vervelend als er achteraf achter komen dat je een elektronisch apparaat (of welk ander duur artikel dan ook) hebt gekocht maar te veel betaald hebt. Speciale acties, kortingscodes en outletwinkels maken extra voordeel mogelijk. Ga er niet klakkeloos van uit dat een aanbieding ook daadwerkelijk voordelig is. Soms is een aanbieding niet goedkoper en het komt zelfs voor dat het artikel duurder is dan via een ander kanaal.

Wees alert op onwaarschijnlijk gunstige aanbiedingen, zeker als die via Marktplaats gedaan worden. Controleer of je te maken hebt met een betrouwbare leverancier die ook daadwerkelijk levert na betaling, en niet met de noorderzon vertrokken is zodra het geld binnen is.

Ook deze artikelen mag je niet missen

Een kleine op komst? Dan kun je deze tips om te besparen goed gebruiken!
Slimmer shoppen

Een kleine op komst? Dan kun je deze tips om te besparen goed gebruiken!

Een klein wonder is in de maak, of wellicht pas geboren. Hoe dan ook: bij een nieuw leven hoort een nieuwe kamer, een nieuwe leefwijze en een nieuwe inrichting. De babyuitzet! De babyuitzet kopen is ontzettend leuk, maar vraagt veelal ook om een graai in de portemonnee ...

Geplaatst door Vince op 26 september 2014
Lees dit artikel
Heerlijke wijnen goedkoop in huis halen: de 10 beste tips op een rijtje
Slimmer shoppen

Heerlijke wijnen goedkoop in huis halen: de 10 beste tips op een rijtje

Je hoeft geen wijnexpert te zijn om goede wijnen aan een goede prijs te kopen. Een beperkt aantal simpele tips kan je al een heel eind op weg helpen naar de juiste aankoop, die kwaliteit koppelt aan betaalbaarheid ...

Geplaatst door Vince op 24 september 2014
Lees dit artikel
Tips & tricks voor het geven van een uniek én voordelig cadeau
Slimmer shoppen

Tips & tricks voor het geven van een uniek én voordelig cadeau

Graag verras je je dierbaren met een bijzonder cadeau. Natuurlijk weet je dat het niet zozeer om de waarde gaat, maar om het gebaar. Of de moeite, die je hebt gedaan om dat ene speciale cadeau te vinden ...

Geplaatst door Vince op 16 september 2014
Lees dit artikel
Er mooi uitzien voor weinig geld? Het kan, zónder dure beautyproducten!
Slimmer shoppen

Er mooi uitzien voor weinig geld? Het kan, zónder dure beautyproducten!

Er gezond en verzorgd uitzien, wie wil dat nu niet? Het ideaal is natuurlijk om er puur natuur geweldig uit te zien. Maar de meesten onder ons kunnen wel een helpend handje gebruiken door het gebruik van verzorgingsproducten ...

Geplaatst door Vince op 15 september 2014
Lees dit artikel
De 10 gouden regels om voordelig online mode te shoppen
Slimmer shoppen

De 10 gouden regels om voordelig online mode te shoppen

Je kent vast wel zo iemand: een leuke vrouw, die zich altijd stijlvol weet te kleden voor weinig geld. Wanneer je haar vraagt waar zij haar spullen koopt, zal ze waarschijnlijk antwoorden dat ze online weer een buitenkansje heeft gevonden ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel