Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bespaar net als 174.753 anderen met de beste kortingscodes!
Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld

Besparen op brillen en lenzen: tips om goed te zien voor weinig geld

MAGAZINE / Bespaartips
Geplaatst door Vince op 26 september 2014

Besparen op brillen en lenzen

BrillenNiet iedereen is gezegend met een perfect gezichtsvermogen en is daardoor afhankelijk van een bril of van lenzen. Om goed te functioneren in de maatschappij zijn we extreem afhankelijk van visuele prikkels. Als we niet goed kunnen zien, dan beperkt ons dat enorm doordat we bijvoorbeeld niet aan het verkeer kunnen deelnemen, niet kunnen lezen of geen gezichten kunnen herkennen. Kortom, brillen en lenzen maken deel uit van de noodzakelijke vaste lasten. En als er één ding is dat we weten over vaste lasten, dan is het dat je juist daarop flink kunt besparen. Hieronder bespreken we hoe je kunt besparen op brillen en lenzen.

Besparen op brillen

BrilEen bril is van oudsher een praktisch en noodzakelijk gebruiksartikel. Tegenwoordig zijn brillen meer en meer modeartikelen geworden. Het feit dat mensen brillen dragen zonder sterkte onderschrijft dit feit als geen ander. Een nadeel aan toetreding van de bril in de categorie modeartikelen is dat je voor de nieuwste mode altijd een meer betaalt. De eerste tip om te besparen is: wees minder modegevoelig. Koop dus geen bril uit de nieuwste modecollectie, maar kies voor een afgeprijsde bril uit eerdere collecties.

Mocht je echter wel met de mode mee willen gaan, dan zijn er nog voldoende manieren om geld te besparen. Let altijd op de nieuwste aanbiedingen en kortingen van het moment. Een veelvoorkomende aanbieding is dat je het montuur gratis krijgt en slechts de glazen betaalt. Daarnaast krijg je soms een zonnebril op sterkte gratis bij de aanschaf van een nieuwe bril. Het loont altijd om de prijzen te vergelijken tussen verschillende aanbieders en gebruik te maken van de beste aanbiedingen.

Voordat je een nieuwe bril aanschaft, is het verstandig om opnieuw je ogen op te laten meten. Het is namelijk altijd mogelijk dat je ogen achteruit of vooruit zijn gegaan. De opticien biedt vrijwel altijd een gratis oogmeting aan als je van plan bent om een bril te kopen. Door je ogen op te laten meten voordat je een nieuwe bril koopt, weet je zeker dat de brillenglazen de juiste sterkte hebben en dat je voorlopig geen nieuwe bril nodig hebt.

Als je een aanvullende verzekering hebt naast je basis zorgverzekering, dan loont het de moeite om uit te zoeken of je recht hebt op een vergoeding voor brillen. Als blijkt dat je recht hebt op een vergoeding van je zorgverzekeraar dan is het van belang om te weten welke voorwaarden je zorgverzekeraar stelt aan deze vergoeding. Het kan namelijk zijn dat je zorgverzekeraar contracten heeft gesloten met bepaalde opticiens en dat je alleen een vergoeding krijgt als je je bril bij deze aanbieders aanschaft. Dit laatste geldt overigens ook voor lenzen.

Besparen op lenzen

LensHet dragen van lenzen is doorgaans duurder dan het dragen van een bril, toch zijn er genoeg redenen om voor lenzen te kiezen. Soms is het simpelweg omdat een bril niet goed bij je gezicht past, maar er zijn ook praktische redenen waarom je geen bril kunt dragen. Als je bijvoorbeeld op een bouwplaats werkt of sporter bent, dan kan het gebruik van een bril gevaarlijk zijn. Naast een verhoogd risico op letsel, is de kans ook te groot dat de bril beschadigd raakt. In die gevallen is het dus verstandiger om voor lenzen te kiezen.

Ondanks dat het gebruik van lenzen duurder is dan het dragen van een bril zijn er genoeg manieren om te besparen op je lenzen en vloeistof. Over het algemeen koop je je lenzen en vloeistof het goedkoopst online. In veel gevallen bespaar je tot wel 50% bij een online aanbieder van lenzen en vloeistof. Er zijn verschillende websites waarop je lenzen van verschillende aanbieders kunt vergelijken, zoals Vergelijk.nl. Als je je lenzen via internet bestelt, dan is het wel van belang dat je precies weet welke lenzen het meest geschikt voor je zijn.

Als je een beginnende lenzendrager bent, dan is het niet verstandig om direct het internet af te struinen naar de goedkoopste lenzen. De kans is dan namelijk groot dat je lenzen koopt die niet comfortabel zitten of op termijn je ogen beschadigen. In dit geval is goedkoop niet alleen duurkoop, je neemt ook een gezondheidsrisico! Zorg eerst dat je bij de opticien een aantal verschillende lenzen uitprobeert totdat je precies weet welke lenzen het beste bij jou passen. Hierbij kun je denken aan harde of zachte lenzen of multifocale en cilindrische lenzen. Zodra je hebt vastgesteld welke lenzen perfect bij jou passen, kun je op internet de goedkoopste lenzen bestellen om zoveel mogelijk geld te besparen.

ContactlensHet gebruik van maandlenzen is goedkoper dan het gebruik van weeklenzen en het gebruik van weeklenzen is goedkoper dan het gebruik van daglenzen. Soms is er echter een andere reden om voor dag-, week- of maandlenzen te kiezen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je regelmatig lenzen kwijtraakt of niet elke dag zin hebt om ze schoon te maken, dan is het beter om geen maandlenzen te kiezen. In dit geval kun je dus beter kiezen voor week- of daglenzen. Je betaalt iets meer voor je lenzen, maar je neemt niet het risico dat je dure maandlenzen kwijtraakt of eerder moet vervangen!

Besparen met een laserbehandeling of voorzet- en vervanglenzen

Tot nu toe hebben we het gehad over verantwoord geld besparen met brillen en lenzen. Er bestaan echter manieren om voorgoed te besparen op brillen en lenzen: je ogen laseren of voorzet- of vervanglenzen laten plaatsen. Een dergelijke behandeling zorgt ervoor dat je nooit meer een bril of lenzen hoeft te kopen voor de rest van je leven. Deze methode om geld te besparen op brillen en lenzen vraagt een eenmalige grote investering, maar is op de lange termijn het goedkoopst.

Tegenwoordig zijn er betaalbare en toegankelijke behandelmethoden om je ogen definitief te behandelen zodat je nooit meer een bril of lenzen hoeft te kopen. Een oogbehandeling schrikt veel mensen af uit angst voor het risico op een totaal verlies van het gezichtsvermogen. De hedendaagse behandelmethoden zijn echter heel veilig en worden verricht door gediplomeerde artsen en chirurgen.

Ook deze artikelen mag je niet missen

Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!
Bespaartips

Goedkoop mobiel bellen, sms'en en internetten? Zo doe je het!

Een mobiel abonnement kan soms best prijzig zijn. Niet alleen mobiele abonnementen worden duurder, ook de prijzen van smartphones stijgen. Door goed op te letten kun gelukkig flink besparen op de kosten van een mobiel abonnement ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)
Bespaartips

10 slimme tips om te besparen op de kosten van je huisdier(en)

Een huisdier is heel gezellig. In veel huishoudens zijn dan ook één of meerdere huisdieren te vinden. Hier zit echter wel een prijskaartje aan. In sommige gevallen kunnen de kosten zelfs behoorlijk hoog oplopen. Helemaal in tijden van crisis zit niemand daarop te wachten ...

Geplaatst door Vince op 21 september 2014
Lees dit artikel
Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand
Bespaartips

Verlaag je energierekening maximaal en bespaar honderden euro's per maand

In je woning verbruik je waarschijnlijk erg veel energie. Huizen worden behaaglijk verwarmd, goed verlicht en zijn bovendien voorzien van allerlei elektrische apparaten die het leven gemakkelijker een aangenamer maken ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel
Zo word je een student met te veel geld
Bespaartips

Zo word je een student met te veel geld

Veel studenten kunnen wel een extra zakcentje gebruiken. Je kunt natuurlijk wat bijverdienen met een bijbaantje, maar er is ook de optie om extra geld bij te lenen. Natuurlijk is het niet echt fijn om uiteindelijk met een schuld te zitten ...

Geplaatst door Vince op 12 september 2014
Lees dit artikel